Om Galet Gott

En mötesplats för alla som är intresserade av god mat och dryck!

I år firar vi nationaldagen med att inviga den fjärde upplagan av Galet Gott. Klockan tolv öppnar vi och då bjuder vi på Västerviks största jordgubbstårta. Så var tidigt på plats för att få smaka den bästa biten av sommaren. Men tårta är långt ifrån allt som bjuds på under våra tre mässdagar på det mysiga Kulbackenområdet. Vi har samlat ihop mathantverkare av alla de slag som visar upp och säljer sina produkter, vi har flera utställare med redskapen som du använder och på plats finns även de som säljer möblerna som du behöver. Så låt dig inspireras av allt som finns på plats och få nya idéer av våra kockar som visar upp sig på scenen där även årets VM går av stapeln. I år är det VästerviksMästerskapen i Köttbullar som avgörs. På startlinjen står västervikskrogarna som skapat sina godaste köttbullar. Var med och titta på duellerna som säkert kommer att bli heta när alla kämpar om den åtråvärda bucklan.

För de lite mindre besökarna har vi som vanligt en mängd aktiviteter med ansiktsmålning, korvgrillning och en hel del annat pyssel.

Som vanligt har vi också vår dryckesavdelning i full gång, med fler smakprover än någonsin där du har möjlighet att prova två hundra viner, serverade av Västerviks munskänkar, som berättar mer om vad du har i glaset.”

Så ta chansen och kom till Kulbacken för en galet god nationaldagshelg!

/ Henrik Arkåsen – Matansvarig

Om Galet Gott

Galet gott är en delikatessfestival med upplevelser för alla sinnen i tre härliga dagar. Efter förra årets succé med 5 600 besökare är det dags igen. Under försommaren 2013 fyller vi mysiga Kulbacksområdet i Västervik med läckra smaker, förföriska dofter och smakfulla sensationer för alla intresserade besökare. Trenden är tydlig – vi svenskar blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och är beredda att betala för kvalitet, och detta är vad man får på Galet Gott.

Öppettider

Torsdag 6/6 – 12:00 till 21:00

Fredag 7/6 – 12:00 till 20:00

Lördag 8/6 – 10:00 till 17:00

Hitta ditt favoritvin på Galet Gott!

I dagarna tre finns möjlighet att prova vin i mängder! Närmare 200 goda viner finns uppställda torsdag-lördag inne i stora utställningshallen på Västerviks museum. Vi vill att du kommer!

Viner från Italien, Spanien, Amerika och Frankrike står i fokus detta år, det vankas vitt, rosé och rött i långa rader. Prova dig fram till ditt favoritvin, de går alla att köpa via Systembolaget. Om suget finns så serverar vi även smakassietter med mat i anslutning till vinerna. Mat och vin hör ju liksom ihop, och är något som vi från Saltmagasinets sida tillsammans med Munskänkarna i Västervik och vinimportörerna vill slå ett slag för under Galet Gott.
Du har även chansen att lära dig mer om mat&vin i kombination, ost&vin, champagne eller vinerna från Valpolicella på någon av våra sittande provningar i Naturum som ligger i anslutning till stora utställningshallen.

Planerade provningar i Naturum

Torsdag

16.00-16.45 – Ost + vin = ljuvligt gott

17.30-18.15 – Mat&vin i kombination

19.00-19.45 – Amarone, Ripasso, Valpolicella, Recioto

Fredag

15.30-16.15 – Mat&vin i kombination

17.00-17.45 – Amarone, Ripasso, Valpolicella, Recioto

18.30-19.15 – Ost + vin = ljuvligt gott

Lördag

12.30-13.15 – Amarone, Ripasso, Valpolicella, Recioto

14.00-14.45 – Ost + vin = ljuvligt gott

15.30-16.15 – Champagne ger känslan av lyx och flärd

Ta chansen medan den finns, anmäl dig redan nu! Begränsat antal platser.

Anmälan: camilla@saltmagasinet.se

Utställare

Här finner du kvalitetsprodukter från när och fjärran. Prova på de spanska delikatesserna från Toro-distriktet i nordvästra Spanien såsom lufttorkad skinka eller den berömda Manchego osten. Från Grekland kommer delikatesserna via Lambrinis handelsbolag.

Osten från Sverige kommer från Bränna och Löt Gårdsmejeri. Fisk från Kårö rökeri, charkprodukter från Norrlandsrökeriet. Prova på Lakritz från Ramlösa, godis, syl- ter, honung, cupcakes, bakverk och praliner från olika producenter i Sverige. Här finns flera utställare som säljer pryttlar och verktyg för köket och för det dukade bordet.

När hungern slår till så kan ni besöka några av de utställare som erbjuder vilt, fisk eller kanske en paella. Eller ta en fika i vårt parkfik. Restaurang Saltmagasinet håller öppet alla dagar. Här får barnen grilla sin korv och steka sina pannkakor själva. Här finns ansiktsmålare, barnpassare, ponnyridning, häst och vagn, 4H-gård.

Ett axplock av utställare på Galet Gott 2013

Bageriet, Kårö Fisk & Rökeri, Mariannelunds Karamellkokeri, Togora – Olivolja, Våges smidesljusstakar, Löt Gårdsmejeri, Swarzen strömmingsburgare,

Kockteatern

Torsdag

12.00 – Henrik och Mikael hälsar alla besökarna välkomna till året Galet gott och öppnar årets evenemang

12.00 – Bjuder vi på Sveriges längsta jordgubbstårta för att fira Sveriges nationaldag. Kom och ät så långt det räcker.

Starbartender Oscar Gustavsson blandar drinkar på scenen och bjuder åskådarna på smakprov provsmakning och tips på sommardrinkar

Deltävling 1 i årets köttbulletävling:

Håkan på restaurang Smedjan möter kock från restaurang Solsidan vinnaren går vidare till semifinal under lördagen

Elisabet Axelsson från Aby i Målilla kommer och pratar pota- tissorter och tipsar på användning av de olika sorterna

Henrik Arkåsen och Mikael And lagar och pratar smårätter på sparris och bjuder alla åskådare på smakprov

Deltävling 2 i årets köttbulletävling

Erik Rylander från restaurang Guldkant möter kock från restaurnag Sahara, vinnaren går vidare till semifinal under lördagen

Fredag

Henrik Arkåsen bakar surdegsbröd tillsammans med vår nya bagare Sanna Johanneson på scen och bjuder på smakprov av det nybakade.

Knivman kommer och pratar knivtips och vilka knivar man skall använda till vad, hur man tar hand om sina knivar på bästa sätt, han kommer även ha flera nyheter på knivar och bra erbjudande för årets besökare. Han visar upp både keramiska knivar och de finaste japanska knivarna.

Deltävling 3 i årets köttbulletävling

Kock från restaurang Harrys möter kock från restaurang Simhallen, vinnaren går vidare till finalen på lördagen.

Electrolux Assistent visar upp sin nya maskin som har världspremiär och demonstrerar alla finesser med den nya maskinen.

Starbartender Oscar Gustavsson blandar drinkar på scenen och bjuder åskådarna på smakprov provsmakning och tips på sommardrinkar.

Mikael And och Henrik Arkåsen lagar och tipsar om sommarens skaldjursrätter. Alla åskådare bjuds på smakprov.

Deltävling 4 i årets köttbulletävling

Kock från restaurang Tindered möter Jennifer Webb från restaurang Saltmagasinet i årets köttebulletävling, vinnaren går vidare till semifinal 2.

Lördag

Knivman kommer och pratar knivtips och vilka knivar man skall använda till vad, hur man tar hand om sina knivar på bästa sätt. Han kommer även ha flera nyheter på knivar och bra erbjudande för årets besökare. Han visar upp både keramiska knivar och de finaste japanska knivarna.

Semifinal 1 i årets köttbulletävling

Vinnaren från deltävling ett och två möts i en kockduell kring årets bästa köttbullerätt

Semifinal 2 i årets köttbulletävling

Vinnarna från semifinal tre och fyra möts för att göra upp om vem som skall gå i final utses som vinnare

Final i årets köttbulletävling

Vinnaren från semifinal ett och två gör upp om kampen i årets köttbulletävling och i juryn under semifinalerna och finalen sitter Harald Hjalmarsson och Tomas Kronstål. De kommer även vara de som överlämnar diplom och buckla till vinnaren.

Eletrolux assistent visar upp sin nya maskin som har världspremiär och demonstrerar alla finesser med den nya maskinen.

Henrik Arkåsen och Mikael And lagar laxrätter och tipsar som hur man skall tillaga sommarrätterna, smakprov till alla åskådare utlovas.

Galet kul för barn

Häst och vagn alla dagar
Ansiktsmålning (tor-fre 13-17, lörd 11-16)
Bygg din egen pannkakstårta!
Hoppborg
Korvgrillning
En massa pyssel och lek